Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ηνωμένο Βασίλειο: Ιατροί εναντίον της ομοιοπαθητικής

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29/06/2010 εδώ. Δυστυχώς τώρα έπεσε στην αντίληψή μου και το παραθέτω γιατί δείχνει την αντίδραση και των Βρετανών ιατρών για την ομοιοπαθητική. Υπενθυμίζω πως σε αρκετές χώρες η χρηματοδότηση της ομοιοπαθητικής έχει ήδη σταματήσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει θεσπιστεί νόμος κατά των παραπλανητικών διαφημίσεων που παρουσιάζουν το προϊόν ως αποτελεσματικό.




Το NHS πρέπει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ομοιοπαθητικής, η οποία και δεν πρέπει να συνεχίσει να πωλείται ως φάρμακο στα φαρμακεία, λένε οι ιατροί. 

Ιατροί ψήφισαν πάνω στο θέμα στην ετήσια συνδιάσκεψη του βρετανικού ιατρικού συλλόγου, απορρίπτοντας τις θεραπείες «υψηλής αραίωσης» ως «ανοησίες» και δυνητικά βλαπτικές για τους ασθενείς, καθώς μπορούν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση από τα συμβατικά φάρμακα. 

Το τμήμα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως η ομοιοπαθητική θεραπεία βρισκόταν υπό αναθεώρηση. 

Η ομοιοπαθητική είναι ένα σύστημα θεραπείας 200 ετών, που χρησιμοποιεί εξαιρετικά αραιωμένες ουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δεν απομένει καθόλου από το αρχικό προϊόν λόγω των πολλών αραιώσεων. Χορηγείται διά του στόματος με την πεποίθηση πως θα διεγείρει τους μηχανισμούς αυτο-ίασης του σώματος. 

Το NHS υπολογίζεται πως ξοδεύει περίπου 4 εκατομμύρια λίρες το χρόνο πάνω στη θεραπεία, βοηθώντας στη χρηματοδότηση τεσσάρων νοσοκομείων αφιερωμένων στην ομοιοπαθητική, καθώς και πολυάριθμων συνταγών. 

Η Δρ. Mary McCarthy, μία γενικός ιατρός (GP - General Practitioner) από το Shropshire, είπε πως δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις –έπειτα από εκατοντάδες έρευνες και δοκιμές- πως η ομοιοπαθητική δουλεύει πέραν του φαινομένου placebo, κατά το οποίο ένας ασθενής βελτιώνεται, αλλά μόνο επειδή πιστεύει πως λειτουργεί η θεραπεία που λαμβάνει, και τα συμπτώματα υποχωρούν λόγω της ψυχολογικής ώθησης. 

Επίσης προσθέτει: «Μπορεί να λειτουργήσει βλαπτικά, απομακρύνοντας τους ασθενείς από τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες». 



«Υδαρής» επιστήμη 

Στη διαμάχη υποστηρίχθηκε κι από άλλους γιατρούς, παρά κάποιες δεκάδες υποστηρικτών της ομοιοπαθητικής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της συνδιάσκεψης, παροτρύνοντάς τους να μην το κάνουν. 

Ο Δρ. Tom Dolphin, μέλος του βρετανικού ιατρικού συλλόγου, το απέρριψε ως «τεράστια ανοησία» ("nonsense on stilts"):
«Ρισκάρουμε, ως κοινωνία, το πισωγύρισμα σε μια κατάσταση μαγικής σκέψης, όταν «φτιαχτή» επιστήμη περνάει ως ορθολογική συζήτηση» 

Ο Peter Bamber, από την επιτροπή συμβούλων του ιατρικού συλλόγου πρόσθεσε: «Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό, ας πάει στο σουπερμάρκετ». 

Ωστόσο, άλλοι ιατροί αποφάνθηκαν υπέρ της ομοιοπαθητικής. 

Ο Δρ John Garner, ένας γενικός ιατρός από το Εδιμβούργο, είπε: «Αυτή η απαγόρευση θα στερήσει από ασθενείς που είχαν κάποιο όφελος»

Και ο Dr David Shipstone, ένας ουρολόγος από τα East Midlands, είπε πως θα ήταν άδικο να στοχοποιηθεί η ομοιοπαθητική, καθώς υπάρχουν αρκετές άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται από γιατρούς, παρά την έλλειψη αποδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους.(Σ.τ.Μ. Από πότε η προσφυγή στο μεμπτότερο αποτελεί έγκυρο επιχείρημα;) «Τι αποτελεί έγκυρη επιστημονική απόδειξη; Ακαδημαϊκοί μπορούν να διαπληκτίζονται πάνω σ’αυτό όλη μέρα».

Η αίτηση αυτή των ιατρών ακολουθεί μία παρόμοια αίτηση απο τo House of Commons’ Science and Technology Committee το Φεβρουάριο για διακοπή της χρηματοδότησης, λέγοντας πως αυτή δε μπορεί να δικαιολογηθεί. 

Η κοινότητα των ομοιοπαθητικών είπε πως υπάρχουν ενδείξεις πως οι θεραπείς λειτουργούν και ένας εκπρόσωπός τους κατέδειξε πως το ποσό του δημόσιου χρήματος που ξοδεύεται είναι αρκετά χαμηλό. Είπε: «Το κόστος της ομοιοπαθητικής για το NHS είναι χαμηλό – μόλις 0.001% του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Αλλά το υπουργείο υγείας ανέφερε πως διερευνά το θέμα. 

«Το υπουργείο εξετάζει το θέμα των ομοιοπαθητικών θεραπειών και νοσοκομείων ως μέρος της απάντησης της κυβέρνησης στην αναφορά του Science and Technology Committee περί ομοιοπαθητικής. Η απάντηση θα δημοσιευθεί σύντομα.»

2 σχόλια:

  1. Δημοσιεύτηκε απάντηση από το υπουργείο; Πέρασε ένας χρόνος και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βρήκα επίσημη απάντηση, αλλά -πάλι από το bbc- βρήκα αυτά:

    19 August 2010
    Manchester doctors asked not to prescribe homeopathy
    http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-manchester-11022795

    11 September 2010
    NHS 'should pull homeopathic hospital cash'
    http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-11270781

    5 October 2010
    NHS Highland board ends support for homeopathy
    http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-11475061

    Αλλά...

    18 February 2011
    "A third of NHS trusts still fund homeopathy despite repeated calls for them to stop, an investigation has found"
    http://www.bbc.co.uk/news/health-12492742

    Αν βρω κάτι πιο επίσημο θα το παραθέσω. Είχα δει επίσης, πριν από μήνες, για απαγόρευση διαφημίσεων ομοιοπαθητικής στις ηνωμένες πολιτείες, καθώς επίσης και την απαγόρευση χρήσης παραπλανητικών φράσεων όπως "είναι αποτελεσματικό" ακόμα και στις ιστοσελίδες. Δεν μπορώ να βρω το άρθρο όμως! Θα το ψάξω περισσότερο και θα επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή