Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσφατα Αξιοπερίεργα Ιατρικά Περιστατικά




1ο Περιστατικό: Τύφλωση μετά από έγχυση λίπους 




Ένας 32 ετών άνδρας παρουσιάζεται με απώλεια όρασης στο αριστερό μάτι. Μία εβδομάδα νωρίτερα, κι ενώ είχε υποβληθεί σε τοπική αναισθησία, δέχθηκε μία έγχυση αυτόλογου λίπους (αυτόλογο = μόσχευμα το οποίο προέρχεται από τον ίδιο το δέκτη) στο μέτωπό του για (αισθητική) επιδιόρθωση έντονων μεσόφρυων γραμμών. Ο ασθενής ανέφερε ότι την ώρα που λάμβανε την ενέσιμη έγχυση, ένιωσε έναν ξαφνικό και έντονο περιοφθαλμικό πόνο και έχασε πλήρως την όραση από το αριστερό του μάτι. 

Κατά τη φυσική εξέταση, το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς ήταν φυσιολογικό, χωρίς αφασία. Η νευρολογική εξέταση ήταν φυσιολογική εκτός από το ότι δεν υπήρχε αντίληψη φωτεινών ερεθισμάτων από αριστερό μάτι (τύφλωση). Η αριστερή κόρη ήταν διασταλμένη. Επίσης, στο αριστερό μάτι το άμεσο αντανακλαστικό της κόρης προς το φως ήταν απόν και το έμμεσο αντανακλαστικό της κόρης προς το φως ήταν αργό
Η εξέταση του αμφιβληστροειδούς του πληγέντος ματιού έδειξε έναν οιδηματώδη οπτικό δίσκο και διάχυτη λεύκανση του αμφιβληστροειδούς, με παρεμβολή ορισμένων αρτηριολίων (Εικόνα Α). 
Η φωτογράφηση παρακολούθησης (follow-up photography) και η αγγειογραφία με φλορεσεΐνη (η φλορεσεΐνη είναι σκιαγραφικό) επιβεβαίωσε την ύπαρξη πολλαπλών αιμορραγιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αποφράξεις ορισμένων αμφιβληστροειδικών αρτηριολίων με ορατά έμβολα λίπους (Εικόνα Β, βέλη) και πλήρη απώλεια αιμάτωσης του ιστού σε περιοχές όπου δεν έφτασε το σκιαγραφικό μέσο (Εικόνα C). Καμία αλλοίωση δεν εμφανίστηκε στην αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (magnetic resonance angiography) του εγκεφάλου. 
Κατά την επίσκεψη του ασθενούς έπειτα από 2 μήνες, για λόγους παρακολούθησης, η όρασή του δεν είχε βελτιωθεί/αποκατασταθεί καθόλου. 


Το παραπάνω περιστατικό δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 8 Δεκεμβρίου 2011 περιγράφηκε από τους:

Young-Hoon Park, M.D και Kyu Seop Kim, M.D στο Νοσοκομείο Saint Mary's της Seoul, στη Νότια Κορέα

Διεύθυνση επικοινωνίας: parkyh@catholic.ac.kr



2ο Περιστατικό: Εξαφάνιση Προσθετικού Μοσχεύματος Μαστού κατά τη διάρκεια Συνεδρείας Pilates




Μία γυναίκα 59 ετών με ιστορικό καρκίνου του μαστού η οποία είχε υποβληθεί αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή και προσθήκη συνθετικών μαστικών μοσχευμάτων παρουσιάστηκε για ιατρική εξέταση αναφέροντας ότι «το σώμα της κατάπιε ένα από τα εμφυτεύματα» κατά τη διάρκεια μιας άσκησης διατάσεων σε συνεδρεία Pilates
Η ασθενής δεν ανέφερε δύσπνοια ή πόνο στο στήθος. Προσφάτως είχε υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιδιόρθωση της μιτροειδούς καρδιακής βαλβίδας για τη θεραπεία σοβαρής μιτροειδούς ανεπάρκειας και παλινδρόμησης. Το σημείο εισόδου για την εγχείρηση αυτή ήταν η προϋπάρχουσα ουλή από την παλιά της δεξιά μαστεκτομή. 
Κατά την εκτέλεση του χειρισμού Valsalva*, μια σαφώς περιγεγραμμένη περιοχή του δεξιού άνω τμήματος του θώρακα της ασθενούς φούσκωνε προς τα έξω «σαν μπαλόνι» (Εικόνα Α). 
Το υπερηχογράφημα κατακεκλιμένης θέσης αποκάλυψε κήλη πνεύμονα διαμέσου ενός διαρρηγμένου μεσοσπλεύριου διαστήματος. 
Οπισθοπρόσθια και πλάγια ακτινογραφία θώρακα έδειξαν ανύψωση του δεξιού ημιδιαφράγματος (Εικόνα Β, αστερίσκοι). 
Η αξονική τομογραφία επιβεβαίωσε την ενδοθωρακική θέση του προσθετικού εμφυτεύματος μέσα στην υπεζωκοτική κοιλότητα (Εικόνα C, βέλη). Η ασθενής μεταφέρθηκε στο χειρουργείο όπου το εμφύτευμα αφαιρέθηκε κι επανατοποθετήθηκε. Το ασταθές μεσοπλεύριο διάστημα, το οποίο είχε δημιουργηθεί στη χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας και μέσω του οποίου είχε μετατοπιστεί το μαστικό εμφύτευμα, επιδιορθώθηκε χειρουργικά με πλέγμα (mesh).


*Χειρισμός Valsalva = Βίαιη εκπνοή με κλειστή τη γλωττίδα για αύξηση της ενδοθωρακικής πιέσεως. Αυτό ελαττώνει την εισροή αίματος στη δεξιά καρδιά και έτσι μειώνει την καρδιακή συχνότητα και μειώνει τον όγκο παλμού της δεξιάς καρδιάς.


Το παραπάνω περιστατικό δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 15 Δεκεμβρίου 2011 περιγράφηκε από τις:
 
Tiffany C. Fong, M.D και Beatrice Hoffmann, M.D., Ph.D στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου
Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη






3ο Περιστατικό: Τεράστιο Ξένο Σώμα μέσα σε Ουροδόχο Κύστη





Εικόνα 1




Εικόνα 2




Εικόνα 3


Άντρας, Ιάπωνας, 49 ετών προσήλθε στο νοσοκομείο για έντονη αιματουρία.

Το ιστορικό του άνδρα δεν έδειχνε στοιχεία ψυχιατρικής διαταραχής. Η αιματουρία ήταν μακροσκοπικά εμφανής. Έγινε υπερηχογράφημα το οποίο έδειξε ύπαρξη ξένου σώματος μέσα στην ουροδόχο κύστη. Ο ασθενής παραπέμφθηκε για περαιτέρω εξέταση.

Κατά τη φυσική εξέταση, δεν υπήρχε πόνος στην κοιλιά. Η ακτινογραφία κοιλιάς αποκάλυψε την ύπαρξη κουλουριασμένου ξένου σώματος περίπου 5 εκατοστών σε διάμετρο μέσα στην ουροδόχο κύστη καθώς και πάχυνση του τοιχώματος της κύστης (Εικόνα 1).

Η κυστεοσκόπηση έδειξε ότι η υφή του ξένου σώματος ήταν σκληρή σαν πέτρα. Ο άνδρας ανέφερε πως, στο παρελθόν, είχε τοποθετήσει έναν εύκαμπτο σωλήνα στην ουρήθρα του για να αυνανιστεί. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να τον αφαιρέσει κι ο σωλήνας μπήκε στην κύστη του και παρέμεινε εκεί για 2 περίπου χρόνια.

Επειδή το ξένο σώμα ήταν ογκώδες, δεν ήταν δυνατή η χειρουργική αφαίρεση διουρηθρικά. Συνεπώς, έγινε υπερηβική προσπέλαση με γενική αναισθησία κι αφαιρέθηκε ολόκληρο το ξένο σώμα το οποίο είχε τη μορφή της Εικόνας 2. Το επτροειδές ξένο σώμα ήταν όντως ένας σωλήνας από βινύλιο μήκους περίπου 140 εκατοστών ο οποίος θεωρήθηκε πως κατά τη δίοδό του από την ουρήθρα προς την κύστη είχε τυλιχτεί και είχε λάβει αυτό το σπειροειδές σχήμα (Εικόνα 3). Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς δεν είχε επιπλοκές.



Το παραπάνω περιστατικό δημοσιεύτηκε στο Advances in Urology στις 23 Μαΐου 2011 και περιγράφηκε από τους: 

Atsushi ImaiYuichiro SuzukiYasuhiro HashimotoAtsushi SasakiHisao Saitoh του Ινστιτούτου Νεφρικής Έρευνας του Νοσοκομείου του Hirosaki στην Ιαπωνία και Chikara Ohyama από το Τμήμα Ουρολογίας του Hirosaki University Graduate School of Medicine στην Ιαπωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου