Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και Αλήθειες για τον Καρκίνο του Πνεύμονα



Κάθε χρόνο ενάμισι εκατομμύριο άτομα διαγιγνώσκονται με Καρκίνο του Πνεύμονα (ΚΠ), καθιστώντας τη νόσο αυτή μια παγκόσμια επιδημία. Οι συνέπειές του είναι ιατρικές, αλλά και κοινωνικές, καθιστώντας τον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του προηγμένου κόσμου. Παρ’όλα αυτά, ο ΚΠ δεν είναι πια ανίκητος. Η πρόοδος της επιστήμης έχει προσφέρει θεραπευτικές λύσεις που συχνά οδηγούν στην πλήρη ίαση, ενώ η πρόληψη παραμένει η καλύτερη προστασία. Ωστόσο, και στον ΚΠ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πάθηση, πρωταρχική σημασία έχει η ενημέρωση του πάσχοντος, των «φροντιστών» του (δηλαδή των οικείων του, καθώς και κάθε άλλου ατόμου που έχει αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας και περιποίησής του), του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Η απομυθοποίηση και τοποθέτηση του προβλήματος στις πραγματικές διαστάσεις του είναι απαραίτητες για την πληρέστερη αντιμετώπισή του. Για τους λόγους αυτούς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καθιέρωσε το μήνα Νοέμβριο ως «μήνα ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με ορισμένους μύθους και αλήθειες που αφορούν τον Καρκίνο του Πνεύμονα:

  • Η συνήθεια του καπνίσματος είναι σχετικά αβλαβής, εάν αναλογιστεί κανείς τη σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και τα φαινόμενα μόλυνσης του περιβάλλοντος.
ΜύθοςΈχει πλέον αποδειχθεί, πέραν πάσης επιστημονικής αμφιβολίας, ότι ο κυριότερος παράγοντας ανάπτυξης Καρκίνου Πνεύμονα είναι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Με πάνω από 450 καρκινογόνες ουσίες, το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις 9 από τις 10 περιπτώσεις ΚΠ που διαγιγνώσκονται στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει αύξηση κινδύνου κατά 8% για κάθε 10mg σωματιδίων (σκόνη, καυσαέρια κλπ) που προστίθενται σε 1 κυβικό εκατοστό ατμοσφαιρικού αέρα. Αντίθετα, το να είναι κάποιος καπνιστής αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο ΚΠ κατά 1480%.  


  • Δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές Καρκίνο Πνεύμονα.
ΠραγματικότηταΜόνο 1 καπνιστής στους 10 (10-15%) θα νοσήσει από ΚΠ. Όμως οι 8 στους 10 (80%) θα υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα: άλλες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Επιπλέον, 12% των ατόμων που εκδηλώνουν ΚΠ δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Κάποιοι από αυτούς εκτίθενται σε τοξικά καρκινογόνα, όπως ο αμίαντος, ενώ άλλοι σε εισπνεόμενα καρκινογόνα, όπως ο καπνός του τσιγάρου άλλων (παθητικό κάπνισμα).




  • Μόνο τα τσιγάρα προκαλούν ΚΠ. Τα άλλα είδη καπνού δεν είναι και τόσο βλαπτικά.
ΜύθοςΌλες οι μορφές του καπνού είναι βλαπτικές: αν κανείς τον μασά, χρησιμοποιεί πίπα, τσιγάρα ή πούρα. Και δεν είναι μόνο ο ΚΠ: για το ένα τρίτο όλων των μορφών καρκίνου (όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης) η έκθεση στον καπνό αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα.


  • Τα «ελαφρά» τσιγάρα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
ΜύθοςΥπάρχει η αντίληψη πως το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα μειώνει τον κίνδυνο για ΚΠ. Μελέτες όμως από τις ΗΠΑ καταρρίπτουν αυτό το μύθο, τονίζοντας πως μόνο όσοι κόβουν το κάπνισμα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΠ. Αντίθετα, για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι υψηλός και μάλιστα ο ίδιος για όλους, είτε καπνίζουν τσιγάρα με πολύ χαμηλή (<7mg), είτε με χαμηλή (8-14mg), είτε με μέση (15-21mg) περιεκτικότητα σε πίσσα. Φαίνεται ότι όσοι καταναλώνουν «ελαφρά» τσιγάρα καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα ημερησίως, εισπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού, την οποία και κρατούν περισσότερη ώρα μέσα στους πνεύμονες.


  • Το κάπνισμα λίγων τσιγάρων ημερησίως είναι ασφαλές.
ΜύθοςΔεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισμα –ακόμη και σε μικρές ποσότητες- μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις. Η μόνη ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του καπνίσματος.


  • Το κάπνισμα αδυνατίζει.
ΜύθοςΔεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη γι’αυτό. Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισμα μπορεί να αυξήσουν το βάρος τους κατά 5-6 κιλά, τα οποία σταδιακά χάνουν τους επόμενους μήνες. Για τον λόγο αυτό, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος πρέπει να υποστηρίζονται και από διαιτολόγο. Το αντίθετο όμως (απώλεια βάρους με το κάπνισμα) δεν ισχύει.


  • Το παθητικό κάπνισμα προδιαθέτει σε καρκίνο του πνεύμονα.
ΠραγματικότηταΈχει παρατηρηθεί ότι ένας μη καπνιστής που συμβιώνει με καπνιστή έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει ΚΠ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ανάλογα επιβαρυντικά αποτελέσματα έχουν διαπιστωθεί και για τους μη καπνιστές που εργάζονται σε περιβάλλον καπνιστών. (1), (2), (3), (4), (5)


  • Μόνο οι ενεργοί καπνιστές έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.
ΜύθοςΑν και πολλοί από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ΚΠ είναι ενεργοί καπνιστές, δεν είναι οι μόνοι. Και οι πρώην καπνιστές κινδυνεύουν, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος σταδιακά μειώνεται. Όταν ένας καπνιστής σταματήσει το κάπνισμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται αργά κατά 33% ανά δεκαετία. Επομένως, όσο νωρίτερα πάρει κανείς την απόφαση να σταματήσει τη βλαβερή αυτή συνήθεια, τόσο νωρίτερα θα ωφεληθεί από αυτήν την πρωτοβουλία. 



  • Αν κάποιος είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα καπνιστής η ζημιά έχει γίνει. Άρα δεν υπάρχει λόγος να διακόψει κάτι που τον ευχαριστεί.
ΜύθοςΟ ανθρώπινος οργανισμός έχει την μοναδική ικανότητα να επιδιορθώνει τον «εαυτό» του. Ακόμα και αν κάποιος είναι καπνιστής για δεκαετίες, το ανοσολογικό του σύστημα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει κάποιες από τις βλάβες που έχουν προκληθεί, εάν σταματήσει να εκτίθεται στη βλαπτική επίδραση του καπνού. Επίσης, η έγκαιρη διακοπή εμποδίζει την επιπλέον βλάβη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).


  • Αν κάποιος έχει ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, δεν έχει πια κανάνα λόγο να διακόψει το κάπνισμα.
ΜύθοςΗ διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική ακόμα και για τους ασθενείς που πάσχουν ήδη από ΚΠ. Έχει φανεί ότι αυτοί ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία και μειώνουν τις πιθανότητες γρήγορης υποτροπής ή εμφάνισης νέας κακοήθειας.


  • Ο συχνός προληπτικός έλεγχος (check-up) με αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.
ΜύθοςΔεν υπάρχει, προς το παρόν, αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα. Το μόνο ασφαλές μέτρο «θωράκισης» του ανθρώπινου οργανισμού έναντι του ΚΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος. Τα παραπάνω μέτρα βοηθούν μονάχα στην έγκαιρη διάγνωση.


  • Η λήψη βιταμινών και βοτάνων προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα.
ΜύθοςΚαμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής αποτρέπουν την ανάπτυξη ΚΠ. Είναι καλύτερα να μη λαμβάνει κανείς καθόλου συμπληρώματα –εκτός εάν αυτά παρέχονται από γιατρό για κάποιο άλλο λόγο. Μπορεί κάποιος να έχει ανάγκη ασβεστίου, Β12 ή σιδήρου, γιατί οι ουσίες αυτές είναι σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό του, αλλά ο γιατρός θα συμβουλεύσει για τη δοσολογία και τη διάρκεια παροχής των συμπληρωμάτων. Άτομα που λαμβάνουν μία καλή, πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα δε χρειάζονται κανενός είδους συμπληρώματα.


  • Η κληρονομικότητα ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.
ΜύθοςΟ ΚΠ, όπως και τα περισσότερα είδη καρκίνου, δεν είναι κληρονομικά. Στην πραγματικότητα μόνο 5-8% των καρκίνων είναι κληρονομικοί -που σημαίνει πως ο καρκίνος προκαλείται από γενετικά στίγματα τα οποία κληροδοτούνται από μέλη της οικογένειας. Η σύγχυση δημιουργείται όταν λέμε ότι ο καρκίνος είναι μια «γενετική ασθένεια», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασθένεια κληρονομική. Μία γενετική ασθένεια μπορεί να προκαλείται, εν μέρει, από γονίδια των γονέων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλείται από τυχαία μετάλλαξη γονιδίων, περιβαλλοντολογικές επιδράσεις στα γονίδια ή από ένα συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων.


  • Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι μεταδοτικός.
ΜύθοςΟ κακοήθης αυτός όγκος ΔΕΝ είναι μεταδοτικός. Δεν μεταδίδεται με τα πτύελα, με σωματική επαφή, από τον αέρα ή αλλιώς, Η οικογένεια μπορεί να συνεχίσει την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών κ.ά., λαμβάνοντας τα συνήθη μέτρα υγιεινής. Είναι λάθος να απομονώνεται κοινωνικά ο ασθενής με ΚΠ.


  • Οι άνδρες παθαίνουν συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα.
ΜύθοςΟ ΚΠ την τελευταία δεκαετία φαίνεται να γίνεται «γυναικεία υπόθεση». Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 50% των νέων περιπτώσεων που ανιχνεύονται ετησίως και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΠ σε σχέση με τους άνδρες. Από το 1987 έως σήμερα, τα περιστατικά θανάτων από ΚΠ είναι περισσότερα από αυτά του καρκίνου του μαστού στο γυναικείο πληθυσμό. Υπάρχουν έρευνες, μάλιστα, που δείχνουν ότι με κάπνισμα ίδιου αριθμού τσιγάρου οι γυναίκες ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες (1), (2), (3)


  • Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ανίατη πάθηση, στην οποία κάθε βοήθεια είναι ανώφελη.
ΜύθοςΟ ΚΠ είναι ένας από τους πιο υποθεραπευμένους όγκους παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς, συγγενείς, αλλά και επαγγελματίες υγείας (οικογενειακοί γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί) δε γνωρίζουν ότι η συνδυασμένη θεραπεία με τη συνεργασία ογκολόγων, πνευμονολόγων, ακτινοθεραπευτών και θωρακοχειρουργών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε κάθε φάση της νόσου. Σε αρχικά στάδια μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση. Αλλά ακόμα και αν η νόσος διαγνωστεί σε προχωρημένο, μη ιάσιμο στάδιο, η θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών (διασφαλίζοντας τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητές τους) και να παρατείνει σημαντικά το χρόνο ζωής τους.


  • Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δεν ωφελούνται από την αντινεοπλασματική θεραπεία, αλλά μάλλον βλάπτονται.
ΜύθοςΗ ημερολογιακή ηλικία των ασθενών δεν επηρεάζει την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία ή τη συνολική πορεία της νόσου, και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τη βιολογική ηλικία. Κάθε ασθενής που βρίσκεται σε καλή βιολογική κατάσταση δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει τη σωστή αντινεοπλασματική αγωγή (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργείο).


  • Η χημειοθεραπεία είναι επώδυνη.
ΜύθοςΗ χημειοθεραπεία είναι φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως, οπότε ο μόνος πόνος που μπορεί να υπάρξει είναι στιγμιαίος, με την τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα. Η έγχυση του φαρμάκου είναι ανώδυνη. Εξάλλου, υπάρχουν και χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα.


  • Η χημειοθεραπεία έχει τοξικότητα.
ΠραγματικότηταΌπως κάθε θεραπεία, έτσι και η χημειοθεραπεία έχει παρενέργειες που εξαρτώνται από την επιλογή των φαρμάκων, τη σωστή χορήγησή τους και την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι παρενέργειες από τη θεραπεία πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τον θεράποντα ογκολόγο. Τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι άλλωστε τα μόνα φάρμακα όπου η τοξική δράση και το τοξικολογικό προφίλ τους δεν απαγορεύει, αλλά αντιθέτως υπαγορεύει (προσδιορίζει) τη θεραπευτική τους δράση και χρήση. Γι’αυτό το λόγο η χημειοθεραπεία πρέπει να γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα. Στα links που ακολουθούν απαριθμούνται πάρα πολλές πιθανές παρενέργειες οι οποίες όμως δεν είναι πάντα συχνές και πάντοτε λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους είτε με χορήγηση φαρμάκων π.χ αντιεμετικών είτε με προσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας και εννοείται ότι ο ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς για κάθε πιθανή παρενέργεια πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. (1), (2)


  • Υπάρχει μόνο ένα είδος χημειοθεραπείας.
ΜύθοςΗ χημειοθεραπεία αποτελεί το συνδυασμό πολλών φαρμάκων και διαφορετικών δόσεων. Η σωστή επιλογή είναι συνάρτηση του είδους του όγκου (ιστολογικός τύπος), του σταδίου της νόσου (πόσο «προχωρημένη» είναι) και της κατάστασης της υγείας του ασθενούς. Πρόκειται για μια δύσκολη και καθοριστική απόφαση που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από τον θεράποντα ιατρό.


  • Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας θα παραμείνουν ως μόνιμες βλάβες.
ΜύθοςΟι περισσότερες παρενέργειες υποστρέφουν μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Ορισμένες μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής.


  • Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
ΠραγματικότηταΤα περισσότερα κυτταροστατικά φάρμακα προκαλούν στειρότητα, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με τη χορηγούμενη αγωγή. Μερικά φάρμακα σταματούν την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως ανωμαλίες στην εμφάνιση της περιόδου η οποία τελικά θα σταματήσει, εξάψεις, σκληρό δέρμα και ξηρότητα στον κόλπο. Σε περιπτώσεις προσωρινής στειρότητας, η περίοδος επανέρχεται με τη διακοπή της χημειοθεραπείας. Στους άνδρες, ορισμένα φάρμακα μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων για όσο διάστημα γίνεται η θεραπεία. Καλό θα είναι, τα άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να συζητούν τα θέματα αυτά -καθώς και την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών χειρισμών- με τον ογκολόγο που είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία τους προτού ξεκινήσουν.


  • Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ο ασθενής δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα.
ΜύθοςΤα φάρμακα δεν περιέχουν ραδιενεργά συστατικά και δεν επηρεάζουν τα μέλη της οικογένειας ή το περιβάλλον του ασθενούς. Ωστόσο, επειδή πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα μειώνουν την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, καλό θα είναι να αποφεύγει επαφές με άτομα που πάσχουν από μικροβιακές λοιμώξεις.


  • Το «φάρμακο του καρκίνου» θα αποτελέσει λύση για όλα τα κακοήθη νοσήματα.
ΜύθοςΟ καρκίνος δεν είναι ένα μόνο νόσημα, αλλά πολλά, με διαφορετική αιτιολογία, παθογένεια και κλινική πορεία. Αναμενόμενο είναι και οι θεραπείες που θα προκύψουν να είναι πολλές και διαφορετικές, και όχι μία για όλες τις μορφές του καρκίνου. Κατά καιρούς εμφανίζονται ελπιδοφόρα ερευνητικά πορίσματα που βοηθούν στην επιστημονική γνώση, αλλά χρειάζεται προσοχή, σύνεση και σωστή αξιολόγηση, ώστε να μην παρέχονται ψεύτικες ελπίδες που μετά διαψεύδονται, με αποτέλεσμα την απογοήτευση των ασθενών και των συγγενών τους.


  • Το «φάρμακο του καρκίνου» έχει βρεθεί, αλλά μεγάλα διεθνή συμφέροντα το κρύβουν και δεν το παρέχουν στον κόσμο.
ΜύθοςΠρόκειται για ανυπόστατο, αβάσιμο και ατεκμηρίωτο μύθο, που συνδέεται με τη γενικότερη καχυποψία της εποχής μας απέναντι στην ιατρική επιστήμη. Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες, εθισμένες στα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα, δεν μπορούν εύκολα να αποδεχθούν την αποτυχία! Η έρευνα προχωρά με μικρά αλλά συνεχή βήματα, παρέχοντας θεραπεία σε ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ η πρόκληση παραμένει για τις υπόλοιπες μορφές.


Δείτε επίσης:
http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ByAudience/ForWomen/UCM121895.pdf
http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/lung/page2
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/smoking.html
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/lungcancer.html
http://www.lungcancer.gr/
http://www.bococ.org.cy/index.php?s_id=366
http://www.gr.european-lung-foundation.org/3019--.htm
http://www.medlook.net/article.asp?item_id=962

Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε κυρίως σε ενημερωτικό φυλλάδιο με θέμα τον Καρκίνο του Πνεύμονα από το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος "η Σωτηρία". Σε αυτό προστέθηκαν κάποιες παραπάνω πληροφορίες, καθώς επίσης και οι παραπομπές σε σχετικές έρευνες.

29 σχόλια:

  1. Το «φάρμακο του καρκίνου» έχει βρεθεί, αλλά μεγάλα διεθνή συμφέροντα το κρύβουν και δεν το παρέχουν στον κόσμο.

    Πραγματικότητα: Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΑΠΙΖΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!
    http://zenithmag.wordpress.com/2011/05/31/%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%85%CE%BB/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι αλλά κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο φάρμακο για τον καρκίνο. Κάθε νεόπλασμα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.
    Ισχυρισμοί όπως το ότι "ο καρκίνος προέρχεται από ψυχικό σοκ" είναι υπερβολικοί, αβάσιμοι και χωρίς ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το να πει κάποιος ότι βρέθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο είναι αντίστοιχο του να πει βρέθηκε το φάρμακο για τον ιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mε ταλαιπωρείτε αλλά τί να κάνω?
    Πρέπει να δώσω τα φώτα μου στη νέα γενιά.
    Δείτε κι αυτό και δεν θα χάσετε. Μετά τα ξαναλέμε.

    http://www.youtube.com/watch?v=Be1ihuZNg84


    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Ο Δρ Στάνισλαβ Μπερζίνσκι, διδάκτωρ βιοχημείας, κέρδισε μια από τις μεγαλύτερες νομικές μάχες κατά της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Δρ Μπερζίνσκι και οι ασθενείς του υπέμειναν ένα γεμάτο παγίδες 14ετές ταξίδι προκειμένου να πετύχουν την έγκριση τής FDA για κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου. Οι πρωτοποριακές ιατρικές και νομικές μάχες του, έφεραν μια επαναστατική θεραπεία του καρκίνου στο κοινό. Με την ολοκλήρωσή της, η θεραπεία του θα είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο - αναταράσσοντας τα νερά της βιομηχανίας του καρκίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασικός "εναλλακτικός" απατεώνας

    http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/stanislaw-burzynski-antineoplastons-and-the-orphan-drug-sodium-phenyl-butyrate/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύεις τους φαρμακοβιομήχανους και τα τσιράκια τους χωρίς να έχεις δει τα γεγονότα κι απ' τις δυό πλευρές.
    Για να έχετε και με ενσωματωμένους υπότιτλους το ανέβασα στο διαδίκτυο:

    part 1 http://www.megaupload.com/?d=2C94PTO9
    part 2 http://www.megaupload.com/?d=0SAWXSS3

    Τόσο κόπο έκανα, ρίξτε του μιά ματιά σας παρακαλώ, διαφορετικά θα είναι σα να μιλάμε άλλη γλώσσα.

    ΥΓ ευχαριστώ για την ανάρτηση των σχολίων μου.
    Το εκτιμώ ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω αυτό που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τίποτα παραπάνω. Το sciencebasedmedicine.org είναι από τα πλέον αξιολογότερα και αξιόπιστα sites που υπάρχουν. Και το να αποκαλείς κάποιον τσιράκι ή πουλημένο είναι ad hominem και δε σημαίνει πως έχει άδικο.

    Υ.Γ: Δημοσιεύεις σχόλια σχετικά με το θέμα, χωρίς να βρίζεις ή να τρολλάρεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα αφήσω να αναρτηθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρεπιπτόντως, επειδή το σπουδάζω και το αντικείμενο και ξέρω αρκετά για τη βιολογία του καρκίνου, είναι εντελώς απίθανο να υπάρξει ένα καθολικό φάρμακο για τον καρκίνο. Είναι σα να λες πως θα υπάρξει ένα αντιβιοτικό για όλα τα μικρόβια: δε γίνεται. Απλά.
    Κάθε κακοήθεια έχει τα δικά της βιολογικά χαρακτηριστικά και απαιτεί διαφορετικούς συνδυασμούς χημειοθεραπευτικών φαρμάκων με ή χωρίς ακτινοθεραπεία ή χειρουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επ-ίσταμαι = γνωρίζω καλά,
    και σαν επιστήμονας θα πρέπει να βλέπεις όλες τις πτυχές του αντικειμένου σου. Από την τελευταία σου απάντηση καταλαβαίνω πως δεν είδες το ντοκιμαντέρ. Δεν χάνεις τίποτα να το δεις.

    κατα δεύτερον, σίγουρα είναι τρισ/ρια τα κέρδη των φαρμ/νιών. Όταν πας στον μανάβη τον ρωτάς αν είναι καλές οι ντομάτες? Τί περιμένεις να σου πει? Το ίδιο και ο βοηθός του (το "τσιράκι" που λέγαμε).

    Το είπα και πριν :
    αν δεν δεις την ταινία "είναι σα να μιλάμε άλλη γλώσσα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την απάντηση στην έγραψα πριν το κατεβάσω καν.
    Βασικά το έβαλα να παίξει αλλά δεν έχει ήχο καθόλου. Το σχόλιό σου για την επιστήμη σωστό.

    Κοίτα, το ότι είναι πολλά τα κέρδη δε συνεπάγεται ότι θέλουν ντε και καλά να μας ξεκάνουν για να κερδίσουν. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι και ακριβά στην παρασκευή τους και ακριβά στη μελέτη. Κι άλλωστε, το θέμα δεν είναι η ηθική των φαρμακοβιομηχανιών το θέμα είναι κατά πόσο "δουλεύει" η θεραπευτική προσέγγιση που προτείνει αυτός ο τύπος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον είναι άλλη μια αποτυχημένη εναλλακτική προσέγγιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης, επειδή έχω προσωπική εμπειρία από συγγενή μου καρκινοπαθή αλλά κυρίως επειδή είμαι σε ογκολογική κλινική μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι οι ιστορίες τρόμου που λέγονται για τη χημειοθεραπεία δεν αληθεύουν (σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον).
    Ναι ίσως δεν παρατείνουν τη ζωή πολύ (μπορεί και καθόλου), αλλά βελτιώνουν την ποιότητά της αφάνταστα σε πολλές περιπτώσεις.
    Αν πάλι οι παρενέργειες είναι πολλές (όχι τόσο συχνό όσο φημολογείται), ο ασθενής μπορεί να σταματήσει ή απλά αλλάζει το σχήμα και η δοσολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από το τελευταίο σας σχόλιο, εγώ κατάλαβα πως δεν είδατε το άρθρο του Gorski.
    Όχι, δεν είδα το ντοκυμαντέρ. Δεν βλέπω το λόγο άλλωστε. Το άρθρο του Gorski απαντάει σε αυτό (και σε εσάς) καλύτερα απ'ότι θα μπορούσα να απαντήσω εγώ με τις γνώσεις μου.

    Είπατε:
    "ρίξτε του μιά ματιά σας παρακαλώ, διαφορετικά θα είναι σα να μιλάμε άλλη γλώσσα."

    Με την ίδια λογική εγώ θα πρέπει να σας ζητήσω να διαβάσετε κάποιες βασικές αρχές βιοχημείας, παθολογίας και ογκολογίας, ώστε να μιλάμε την ίδια γλώσσα.

    Επιμένετε να μας κατηγορείτε πως "πιστεύουμε τους φαρμακοβιομηχάνους και τα τσιράκια τους". Με λίγα λόγια βγάζετε την σωστή και βάσιμη επιστημονική τεκμηρίωση ψεύτικη, και αντ'αυτού είναι σωστός ο κάθε τσαρλατάνος που βγάζει μια θεωρία κόντρα στη λογική. Συγγνώμη, αλλά δε θα πάρω.

    Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει εσάς να αναζητήσετε οποιαδήποτε θεραπεία σας βολεύει σε αντίστοιχη περίπτωση! Κανένα πρόβλημα λοιπόν! Προτού πάτε κόντρα στο ρεύμα ωστόσο, θα σας πρότεινα να διαβάσετε τη σειρά άρθρων του Stam πάνω σε άλλον ένα διάσημο που έκανε του κεφαλιού του:

    http://blog-iatrikis.blogspot.com/2011/11/steve-jobs-httpwww.html
    http://blog-iatrikis.blogspot.com/2011/12/steve-jobs-david-gorski-21-2011-steve.html
    http://blog-iatrikis.blogspot.com/2011/12/steve-jobs-httpwww.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όσοι θέλουν σε ZIPARISMENO

    part1 http://www.megaupload.com/?d=OJ0OKV1P
    part2 http://www.megaupload.com/?d=O1TBJOS6

    Ελπίζω να το δει κανένας.
    Το διαδίκτυο είναι υπέροχο εργαλείο με τη σωστή χρήση.
    Ανταλλάσουμε απόψεις, ενημερωνόμαστε, ψυχαγωγούμαστε (άγουμε την ψυχή μας) κλπ κλπ.
    Άμα είναι να περνάμε απλά την ώρα μας ή να κάνουμε copy paste όλη μέρα , δεν έχει αξία ούτε ουσία.

    (Επίσης - λόγω και της κρίσης - είναι τσάμπα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο το άρθρο του Gorski αλλά εξήγησέ μου ποιά σχέση έχει με τον Burzynski. Eκτός κι αν πήγε στον Burzynski ο Άπλης.

    Κατά τ' άλλα εγώ δεν λέω ό,τι κατεβάσει η κούτρα μου. Τα λόγια επιστημόνων μεταδίδω. Χρειάζεται να σπουδάσω γιατρός για να καταλάβω τις μαφιόζικου τύπου ενέργειες της Αμερικάνικης FDA?


    ...μη μου πεις πως δεν έχεις δει ούτε το Sicko του Michael Moore.
    Μη μου πεις πως δεν έχεις ιδέα του πόσο κόσμο ξεπαστρεύουνε οι "ασφαλιστικές" εταιρίες των ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η ταινία είναι σε μορφή mkv και παίζει με vlc player, κι επειδή μας βλέπει κόσμος που μπορεί να μην ξέρει καλά υπολογιστές, ενημερώνω πως μπορεί να κατεβάσει το (ελεύθερο) vlc πρόγραμμα εδώ :
    http://www.videolan.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν, για να τελειώνουμε.
    1. Νομίζω κάνετε κατάχρηση των σχολίων, και είναι η τελευταία φορά που τα δημοσιεύω όλα. Το καταλάβαμε για την ταινία με την πρώτη.
    2. Το άρθρο δεν πραγματεύεται ούτε τις πρακτικές των ασφαλιστικών, ούτε τις μαφιόζικου τύπου ενέργειες της FDA. Κι εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος να σας απαντήσω πάνω σε αυτά.
    3. Όσο στραβές και απάνθρωπες και ό,τι άλλο θέλετε και να είναι οι φαρμακευτικές/ασφαλιστικές κλπ, αυτό δεν κάνει αυτόματα τον Burzynski σωστό. Ούτε όποιον πάει γενικά κόντρα στο ρεύμα επίσης. Δεν αρκεί εγώ να βγω και να πω πως το φάρμακο του καρκίνου είναι στα κακάκια της γάτας. Πρέπει να το υποστηρίξω με επιστημονικό τρόπο, αλλιώς δικαίως θα χαρακτηριστώ τσαρλατάνος.
    4. Η χημειοθεραπεία έχει επιστημονική βάση και αυτό φαίνεται από αναρίθμητες μελέτες κι έρευνες. Και μη μου πείτε τώρα πως είναι όλα φτιαχτά και θέμα συμφερόντων, γιατί γίνεστε υπερβολικός. Σας το ξαναείπα, κανείς δεν αναγκάζει κάποιον να κάνει χημειοθεραπεία. Στην τελική ο ασθενής επιλέγει. Αλλά καθώς η ιατρική γίνεται όλο και περισσότερο evidence-based, δύσκολα θα βρείτε γιατρό να σας παρέχει άλλου είδους θεραπείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο ασθενής επιλέγει?

    χα χα χα χαααα

    Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

    Αυτοί που θησαυρίζουν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θα με αφήσουν να πάρω μεταξωτές κορδέλες στην τιμή φυκιών?

    Να σοβαρευτούμε λίγο.
    Εννέα αγωγές έκαναν στον καημένο τον Μπουζίνσκι και αθωώθηκε σε όλες. Αν ήταν άλλος θα τα είχε παρατήσει. Έκανε τόσο αγώνα και κάποιοι μελλοντικοί συνάδελφοί του δεν κάνουν καν τον κόπο να δουν τα γεγονότα.
    Παιδάκια δύο χρονών, με όγκο στο κεφάλι, τους έδιναν μερικές βδομάδες ζωής και με την αγωγή του Μπεζίνσκι είναι έφηβοι και μάλλον θα φτάσουν σε βαθιά γεράματα. Κλαίγαν γυναίκες, μανάδες, δικαστές και ένορκοι στο δικαστήριο, με τη λύσσα της FDA να φιμώσει τον Μπουζίνσκι.
    Δεν σας ενδιαφέρει να δείτε τί λένε λαμπροί επιστήμονες, που φυσικά δεν έχουν κανένα συμφέρον να υποστηρίξουν την μέθοδό του.

    Φυσικά δεν θα είχατε διάθεση να δείτε ούτε το Sicko του Michael Moore.
    Λυπάμαι για την (απολίτικη) παιδεία σας.
    Όποιος θέλει να μάθει μαθαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παιδάκια δύο χρονών με όγκο που θεραπεύτηκαν. Αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ανεκδοτολογικό πειστήριο.

    (δες εδώ τι εστί ανεκδοτολογικό πειστήριο και γιατί είναι λάθος να το επικαλείσαι: http://www.skepdic.com/testimon.html)

    Θέλω κάποια έρευνα, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή που να δείχνει την αποτελεσματικότητα των προσεγγίσεων αυτού του ανθρώπου. Αν δεν έχεις, τότε οι ισχυρισμοί σου είναι αβάσιμοι. Και δε θέλω δικαιολογίες για διεθνή οικονομικά συμφέροντα που δεν αφήνουν να γίνει τέτοια έρευνα, αυτό είναι μια φτηνή δικαιολογία, έχουν γίνει έρευνες ακόμα και πάνω στην ομοιοπαθητική, το οποίο είναι ανούσιο αν σκεφτείς το πόσο παράλογη είναι κατ' ουσίαν, απλά ήταν για να υπάρχει και κάτι χειροπιαστό που να αποδεικνύει ότι είναι placebo και μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ερώτηση , το κάπνισμα ναργιλέ συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του πνέυμονα ή σε άλλες πνευμονοπάθειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το γνωρίζω, αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτές τις 2 έρευνες:
    1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438352/?tool=pmcentrez
    2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1910626/?tool=pmcentrez

    Το πρώτο μελετά τα επίπεδα του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) σε σχέση με το τσιγάρο.

    Το δεύτερο αναφέρει συγκεκριμένα:
    -Το περιεχόμενο νικοτίνης στο ναργιλέ φαίνεται να είναι το ίδιο με τα τσιγάρα.
    -Το κάπνισμα ναργιλέ φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το τσιγάρο, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούνται λεπτοί σωλήνες και κάρβουνα "γρήγορης ανάφλεξης", όπως γίνεται συνήθως.
    -Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως το κάπνισμα ναργιλέ προκαλεί χρωμοσωμική βλάβη.
    -Επιπλέον έκθεση σε καρκινογόνο δράση υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων λόγω του κάρβουνου.
    -Πενταπλάσια συχνότητα ουλίτιδας σε σχέση με το τσιγάρο
    -Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών απ'ευθείας στο αναπνευστικό σύστημα από την κοινή χρήση ναργιλέ.

    Τέλος, μπορείς να googlάρεις τη λέξη "ναργιλές" και να δεις δύο άρθρα από μία σελίδα που λέγαται medlook.

    Ελπίζω να σε κάλυψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν καθορίζει η επιστήμη το ποιός θα σωθεί αλλά η πολιτική
    "Μαυρογιαλούρος" από την ταινία "υπάρχει και φιλότιμο" 1965
    Τα ίδια συμβαίνου μέχρι σήμερα αλλά τα λεφτά είναι τόσα που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις (και σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο στο βωμό του χρήματος)
    Η απόδειξη (μία από τις χιλιάδες)
    http://koukfamily.blogspot.com/2011/12/blog-post_5302.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το εμβόλιο MMR έχει αποδειχθεί ότι είναι πέρα για πέρα ασφαλές. Η τεράστια απάτη που είχε ξεκινήσει κατά του εμβολίου έχει αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια.
    Κι ακόμα περιμένω ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή έρευνα που να λέει για αυτήν την "εναλλακτική" θεραπεία του καρκίνου που υποστηρίζεις. Ή έστω για τους κινδύνους των εμβολίων.
    Ιστορίες τέτοιες και ανεκδοτολογικά πειστήρια δε λαμβάνονται υπόψιν διότι δεν είναι αντικειμενικά και αξιόπιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. όχι πως συμφωνώ με το κείμενο αλλά είναι σχετικό με το θέμα και πρέπει να βλέπουμε τα πάντα χωρίς παρωπίδες

    http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/06/dr-hamer-to.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το τσιγάρο δε σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα; Αυτή τη στιγμή αντικρούεις ολόκληρη την επιστημονική βιβλιογραφία. Λυπάμαι τα δεδομένα υπέρ της βλαπτικής δράσης του καπνίσματος είναι συντριπτικά, οποιαδήποτε υποστήριξη του αντιθέτου είναι ανούσια. Είναι σα να μου λες ότι η γη είναι επίπεδη και δεν υπερβάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε ποιόν απευθύνεσαι?
    Μάλλον στον συγγραφέα του δημοσιεύματος και όχι σε μένα, ε?.
    Μην παρεξηγηθώ. Τα είπα :
    ""όχι πως συμφωνώ με το κείμενο ...""

    Εγώ θα συνεχίσω να αναδημοσιεύω όποτε βρίσκω κάτι καινούργιο.
    Ο καθένας ας κρίνει, αν και προσωπική μου γνώμη είναι πως η αλήθεια βρίσκεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στη μέση (και καλή χονιά σε όλους)
    http://diama4.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Sorry diama4, άργησα πολύ να επιτρέψω τη δημοσίευση του σχολίου σου, my bad.

    Ο Richard Dawkins είχε πει το εξής και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω:

    "...when two opposite points of view are expressed with equal intensity, the truth does not necessarily lie exactly halfway between them. It is possible for one side to be simply WRONG."

    Κάνεις πάρα πολύ καλά που ψάχνεσαι και δεν καταπίνεις τα πάντα αμάσητα (μακάρι κι άλλοι να ήταν έτσι), αλλά μην παρασύρεσαι από ιδέες και ισχυρισμούς απλά και μόνο επειδή υποστηρίζουν κάτι ενάντια στο κατεστημένο. Οι αποδείξεις γύρω από την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων είναι απόλυτα συμπαγείς, καθώς και γύρω από των πολυάριθμων (ομολογουμένως) πιθανών παρενεργειών τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΑΧΡΗΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ σε μεγάλο βαθμό.
    Tα έλεγε ο Ιπποκράτης αλλά ποιός τον ακούει σήμερα, στην κοινωνία του κτηνώδους "θεού χρήμα".
    Όλο και αυξάνονται σε αριθμό τα μηνύματα πως η ιατρική υπηρετεί το χρήμα, τους κερδοσκόπους και τις φαρμακοβιομηχανίες παρά τον ασθενή (θα μπορούσα να πω ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ για την υγεία του ασθενούς) .

    Ειδικά οι φοιτητές ιατρικής, αν δεν θέλουν να το δουν όλο (01:17:00) ας δουν μεταξύ 18'και 19'

    http://www.youtube.com/watch?v=0MFP2oHe0yE

    και επίσης, επ' ευκαιρία, να παραθέσω και τα δημοσιεύματα από έρευνες σχετικά με τον καρκίνο (freeinquiry.gr)

    http://freeinquiry.gr/pro.php?id=2567&PHPSESSID=d2ed073d13edc0af55c59d5858853894

    ...και να σχολιάσω, πως όλο το χρυσάφι του κόσμου δεν αξίζει τίποτα μπροστά στα δάκρυα κάποιου ασθενή σας, που σώσατε από το μαρτύριό του, που του ξαναδώσατε ζωή. Τα βιβλία των πανεπιστημίων θα σας κάνουν καλούς επιστήμονες. Τα εξωπανεπιστημιακά βιβλία θα σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάλι η συνολική βιβλιογραφία γύρω από τις έρευνες των χημειοθεραπευτικών λέει άλλα.

    Για τις εναλλακτικές θεραπείες δε σχολιάζω καν. Θα ήθελα να δω μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι καλύτερα από τη σύγχρονη εξελιγμένη χημειοθεραπεία. Θα μου πεις, ομοιοπαθητικός το έγραψε το άρθρο...

    Βιταμίνη C για λοιμώξεις;; Ούτε καν. Η βιταμίνη C είναι ένα απλό αντιοξειδωτικό. Δε στέκει επιστημονικά οποιαδήποτε θεωρία περί θεραπευτικών της ιδιοτήτων πέρα από το σκορβούτο.

    Επίσης, πάλι διακρίνω ισοπέδωση και υπεργενίκευση. Ναι η πολιτική επηρεάζει την ιατρική, ναι έχουν γίνει λάθη εξαιτίας της, ναι οι φαρμακευτικές παίζουν συχνά βρώμικο παιχνίδι. Και πάλι όμως, αυτά δεν αρκούν για να υποστηρίξει κάποιος ότι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι άχρηστα. Κι αν ήταν απλά δε θα χρησιμοποιούνταν. Ξέρεις τι είναι άχρηστο και χρησιμοποιείται υπερβολικά χωρίς αποτέλεσμα; Η βιταμίνη C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επίσης, ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ

    http://metavolismos.com/?p=769

    ΑπάντησηΔιαγραφή